Prezentēta Enefit Green vēja parka Tebra būvniecības iecere Kurzemē

Atjaunīgās enerģijas ražotājs Enefit Green un tā meitasuzņēmums SIA Enercom ir uzsācis izpēti vēja enerģijas parka Tebra izveidei Dienvidkurzemes, Ventspils un Kuldīgas novados. 12. decembrī notika sākotnējā sabiedriskā apspriešana, iepazīstinot pašvaldības un potenciālās vēja parka apkārtnes iedzīvotājus ar projekta ieceri un pārrunājot aktuālos jautājumus par gaidāmo ietekmes uz vidi novērtējumu.

Plānots, ka vēja parkā Tebra būs 10 līdz 46 vēja turbīnas, kas gada laikā saražotu līdz pat 850 gigavatstundām. Ar šo apjomu var nodrošināt aptuveni 400 000 Latvijas mājsaimniecību gada elektroenerģijas patēriņu.

Tiešsaistes tikšanās laikā ar Enefit Green un ietekmes uz vidi novērtējuma (IVN) izstrādātāja SIA Enviroprojekts pārstāvjiem vietējās apkārtnes iedzīvotājus galvenokārt interesēja parka teritoriālais plānojums, tā ietekme uz ainavu un līdzās esošajiem īpašumiem, kā arī Enefit Green pieredze līdzīgu projektu īstenošanā citās valstīs un ieguvumi pašvaldības attīstībai.

Kā skaidro Enefit Green atjaunīgās enerģijas projektu vadītājs Sergejs Ribakovs, daudzi no šiem jautājumiem tiks precizēti, novērtējot ietekmi uz vidi, tomēr jau plānošanas stadijā ir skaidrs, ka ietekme uz vietējo kopienu un dabas teritorijām paredzēta minimāla: “Parka izvietojums galvenokārt tiek plānots meža izcirtumos vai jaunaudzēs, un tā teritorijā nav dzīvojamo ēku. Pašvaldība gūs papildu ienākumus no vēja parka savā teritorijā, un to apjomu noteiks Klimata un enerģētikas ministrija, kas šobrīd izstrādā vienotu regulējumu par šī atbalsta maksājuma veikšanu. Arī citviet, kur Enefit Green realizējis vēja parku projektus, notiek cieša sadarbība ar pašvaldību, īstenojot infrastruktūras attīstības vai vides labiekārtošanas projektus.”

Šis ir tikai pirmais solis ieceres izvērtēšanā, un pašlaik notiek darbs pie potenciālā vēja parka ietekmes uz vidi novērtējuma, kuru rezultātus plānots prezentēt 2025. gada sākumā. Tikai pēc IVN rezultātiem un to saskaņošanas būs iespējams veikt vēja parka tehnisko projektēšanu, nosakot, cik vēja turbīnas un kurās vietās var izvietot.

Kā norāda Sergejs Ribakovs, iesaistītie speciālisti ir gandarīti par konstruktīvo sarunu ar vietējiem iedzīvotājiem un viņu aktīvo iesaisti. Savukārt nākamā gada sākumā iedzīvotājiem būs iespēja iesaistīties darba grupās, lai detalizētāk pārrunātu visus neskaidros jautājumus un sniegtu ieteikumus optimālam parka plānojumam.